RARE gewoontes…wie heeft ze niet! zo’n raar zijsprongetje als er niemand kijkt…

2019-03-15T12:43:25+01:00

Rare gewoontes

Als ik naar een restaurant ga en ik moet twee keer naar het toilet dan ga ik altijd naar dezelfde. Als ik een stukje wandel en niemand kijkt maak ik zo’n raar sprongetje (je kent het vast wel zo’n zijsprong waarbij een been over de ander hupst). Maar als ik drie keer rechts heb gedaan, moet ik dat ook drie keer met mijn linkerbeen doen. Mijn zus heeft het ook; haar deurmat moet op een bepaalde streep in de vloer liggen, checkt altijd of het gas uit is en alle kopjes staan op een specifieke volgorde.

Mijn vader heeft het met hardlopen. Hij smeert zijn benen altijd in met een special goedje en strikt zijn veters wel heel precies en duwt ze honderd keer onder die andere veters zodat ze met geen mogelijkheid loskunnen komen.

Grappig hé, ik weet zeker dat iedereen rare gewoontes heeft. Maar als iedereen ze heeft is het helemaal niet raar meer, toch? In de sportwereld zie je het heel erg vaak, maar dan spreken we van rituelen. Sven Kramer gaat altijd nog even naar de wc en checkt altijd zelf zijn schaatsen. Ronaldinho en Messie deden altijd een gebedje voor ze het veld op gingen. Rugby spelers doen een haka en ga zo maar door.

Rianne van Rijswijk (32) is fysiotherapeut en sportinstructeur. Ze woont en werkt samen met haar vriend door de Cariben. Ze had haar eigen praktijk op Sint Eustatius, heeft daarna op Bonaire gewoont en veel sportlessen verzorgd met een Caribisch tintje. Ze is nu in Playa del Carmen (Mexico) en gaat per februari naar de Kaaiman eilanden (Cayman Brac).

page1image592

Rituelen hebben zin.

Rituelen hebben zin. Ze geven namelijk houvast. Dit zit in ieder geval zoals ik wil. Een gevoel van controle overheerst. Dat gevoel is natuurlijk heel erg belangrijk als je moet presteren. Wilskracht, vertrouwen, en in een  ritme of flow komen speelt een belangrijke rol. Door steeds een bepaald iets te doen voor een wedstrijd zorg je dat je je focus kunt bewaren en je wilskracht kunt inzetten. Bovendien vragen rituelen niet veel van je brein. Ze sluiten ons af voor afleiding.

Maar wat als er continue verandering is? Zelf woonde ik na jaren op de Cariben te hebben gewoond,  twee maanden in Playa del Carmen (Mexico) gevolgd door twee maanden in Killarney (Ierland). Na een week had ik zo mijn rituelen.

Eerst op zo’n schaatsapparaat in de hippe gym van Playa daarna de TRX les in. Dan ging het een stuk beter dan zonder die warming up. In Ierland waar ik december en januari zat, duurde het wat langer, want de gym had rare openingstijden, erg weinig apparaten dus al had ik iets gepland dan lukte dat niet altijd. Op Bonaire gaf ik een paar keer per week stability bal en ik schrok toen ik laatst al wiebelend die zijplank deed, waar ik altijd zo goed in was. Ik was mijn coördinatie een beetje verloren!! Dan ging ik maar compenseren door op de trampoline los te gaan die voor de deur stond en ik heb veel meer buiten hardgelopen in de bergen, heerlijk.

Verandering is juist goed voor het lichaam, ik weet het, maar ik heb soms zo’n behoefte aan mijn rare gewoontes. Aan houvast in al die veranderingen in mijn leefomgeving. Is dat raar? Ik weet het niet maar blijkbaar heb ik behoefte aan zoiets. Soms denk ik….misschien is even iets minder sporten ook wel goed voor mijn lijf. Ik zit momenteel op de Kaaimaneilanden en hoewel het weer veel fysiek werken is, kan ik gewoon niet, niet sporten. Nu ga ik iedere dag de zee in voor een goede zwemsessie, heerlijk. Zo ’s ochtends vroeg….zo rustig alles…zo’n intensieve training onder comfortabele omstandigheden…heerlijk…..dan voel ik me verwend.

Oh wacht, is dit nu weer een nieuw ritueel: mijn zwembril heeft twee elastiekjes die moeten niet gedraaid zijn, dan zit hij te strak en net onder het midden van mijn achterhoofd zitten. Jahoor. Kijken hoelang het duurt! Noem het bijgeloof, een rite of een rare gewoonte, ben jij je er bewust van?

Hey babe. Heb jij (rare) gewoontes?

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.